top of page
  • Move 2 Improve

Virtual Reality in het Ganglabo


Recent is het Laboratorium voor Klinische Bewegingsanalyse in UZ Pellenberg een labo rijker. Dit nieuwe bewegingslabo is uitgerust met een bijzondere loopband, de M-Gait (Motek Medical), mede dankzij de steun van Move to Improve. De M-Gait bestaat uit een loopband met een dubbele band, geïntegreerde krachtplatformen, 3D camera’s die de beweging registreren en een projectiescherm waarmee een virtuele wandelomgeving gecreëerd kan worden.


Dit innoverende bewegingslabo beschikt over tal van mogelijkheden waardoor het geschikt is voor verschillende revalidatietrajecten, in het bijzonder voor kinderen met neuromotorische aandoeningen zoals cerebrale parese.

Door de combinatie van bewegingsregistratie en het projectiescherm, is er de mogelijkheid om in ‘real-time’ feedback te geven op het wandelpatroon van de patiënt. Aan de hand van markers geplaatst op de benen en romp, kan de patiënt zichzelf als ‘avatar’ zien bewegen op het projectiescherm . Via een game kan de patiënt punten scoren door bijvoorbeeld zijn/haar been beter op te strekken, meer kracht te genereren of een grotere pas te nemen. Op deze manier kan er op een zeer effectieve en speelse manier geoefend worden op het gangpatroon. Eén van de lopende onderzoeken in het bewegingslabo bestaat er uit deze vernieuwende vorm van feedback te vergelijken met de gebruikelijke verbale feedback.Naast real-time gang-feedback heeft de M-Gait nog tal van andere snufjes waardoor deze loopband geschikt is voor meerdere revalidatiegroepen. Ook volwassenen met een amputatie of een niet-aangeboren hersenletsel maken gebruik van dit bijzonder bewegingslabo. De M-Gait heeft onder andere ook de mogelijkheid om de moeilijkheden van de ‘echte’ buitenwereld na te bootsen. Via virtual reality games kan er in een veilige, gecontroleerde omgeving getraind worden op balans, dubbel taken tijdens stappen, wandelen over oneffenheden, valpreventie,... Deze specifieke trainingen zal de overgang naar de dagelijkse leefwereld van de patiënt een stapje vooruit helpen.


Bij interesse of meer info over de activiteiten en onderzoeken in het M-Gait bewegingslabo kan u contact opnemen met Heleen Adams.

167 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page