Contact | Disclaimer | Facebook | NL | FR | EN
Aankoop van een nieuwe Cosmed K5 top volgende

Aankoop van een nieuwe Cosmed K5

09/02/2018

Recent kochten we een Cosmed K5, een toestel om het zuurstofverbruik in rust en tijdens inspanning te meten. Dit toestel zal onder andere in volgende studies gebruikt worden :

Fysieke activiteit en capaciteit bij kinderen met CP

Het doel van deze studie is om de graad van fysieke activiteit na te gaan bij ambulante kinderen met CP, geboren in 2009 en 2010. Hiervoor zal er aan de ouders en kinderen gevraagd worden om verschillende vragenlijsten in te vullen alsook een activiteitendagboek bij te houden. Vervolgens zal een testprotocol opgezet worden om de maximale fysieke capaciteit van deze kinderen te evalueren.

Ontwikkeling van een fietsgame voor kinderen met CP.

Voor de verdere uitwerking van een robuust fietsgame werken we samen met Game Solutions Lab te Eindhoven. De Cosmed K5 zal hierbij gebruikt worden om na te gaan of de game effectief tot betere fitheid leidt.

top volgende volgende

Achter de schermen

15/09/2017

Mede dankzij de steun van de VZW Move To Improve gebeuren er tal van wetenschappelijke studies naar Cerebrale Parese. Bijvoorbeeld om een beter inzicht te verkrijgen in de problemen waarmee deze kinderen te maken krijgen, maar ook om ze beter te kunnen behandelen, screenen, meten en opvolgen. Hieraan wordt dag in dag uit (samen)gewerkt door onderzoekers, behandelteams, referentiecentra, therapeuten,...

Belangrijk werk dat veelal achter de schermen plaats vindt. Hoog tijd dus om daar op onze website wat aandacht aan te besteden!

Studie naar de functionele mobiliteit en zelfredzaamheid na een multilevelingreep bij kinderen met spastische diplegie

Achter de schermen

Kinderen met een spastische diplegie vertonen naarmate ze ouder worden een achteruitgang in het gangpatroon. Door toegenomen spiertonus en spierzwakte stappen deze kinderen met gebogen knieën en heupen, inwaartse heuprotatie en op de tenen. Geleidelijk aan ontstaan hierdoor onder andere spiercontracturen en botdeformiteiten.

Orthopedische chirurgie zal zich opdringen om zo de stapfunctie te behouden bij kinderen met spastische diplegie. Multilevel chirurgie wil met éénzelfde ingreep zowel spieronevenwicht en botdeformiteiten herstellen en dat met één revalidatieperiode.

Hoewel het positief effect van een multilevel ingreep op het stappatroon gekend is, blijft er onduidelijkheid over het effect van deze ingreep op functionele mobiliteit en zelfzorg. Hoe lang duurt het om het oorspronkelijk functioneel niveau terug op te bouwen en komt er een verbetering?

Informatie over effecten van multilevel chirugie op lange termijn is voor meerdere actoren erg belangrijk. De chirurg kan op basis hiervan een betere selectie maken welke patiënten met een spastische diplegie een duidelijk voordeel halen uit deze ingreep. De patiënt en zijn ouders kunnen beter geïnformeerd worden over de gevolgen van de ingreep. De revalidatieperiode nadien kan beter georganiseerd worden.

Vanuit dit onderzoek kan ook duidelijk worden of er nood is aan ergotherapie voor deze patiënten. Zo kan via ADL-training en/of het aanreiken van hulpmiddelen de zelfredzaamheid na een multilevel ingreep verbeterd worden. Vierendertig kinderen worden in dit onderzoek vijf jaar lang opgevolgd (2013-2019).

Oprichting van het Belgisch Cerebrale Parese Register (BeCPR)

Achter de schermen

Het Belgisch Cerebrale Parese Register brengt een netwerk van artsen, therapeuten en onderzoekers samen die verbonden zijn aan de nationaal erkende CP referentiecentra. In België zijn er 5 referentiecentra, namelijk UZ Leuven, UZ Gent, UZ Antwerpen, UCL Brussel en CIRICU.

Het doel van dit register is om zoveel mogelijk informatie te verzamelen omtrent Cerebrale Parese en zo te werken aan een betere zorg voor deze patiënten door middel van wetenschappelijk onderzoek.

Bekijk de flyer...

Het gangpatroon bij het Dravetsyndroom

Achter de schermen

Het Dravetsyndroom (DS) is een ernstige vorm van epilepsie op jonge leeftijd. Kinderen met DS ontwikkelen naarmate ze ouder worden afwijkingen in hun gangpatroon. Deze progressieve gangstoornis evolueert in die mate dat verscheidene volwassenen rolstoelafhankelijk worden.

Het doel van de huidige studie is een grondige identificatie van de gangafwijkingen bij DS. Waar komen deze gangafwijkingen vandaan en hoe kunnen we ze behandelen? Deze studie gebruikt driedimensionele ganganalyse om het gangpatroon in kaart te brengen en op zoek te gaan naar geschikte behandelmethoden.

top volgende volgende

Verwezenlijkingen 2015

03/06/2016

Bekijk op Youtube...
Aanleg therapietuin UZ Pellenberg top volgende volgende

Aanleg therapietuin UZ Pellenberg

06/03/2015

Eind 2014 zijn de werken aan een therapietuin gestart in het UZ Pellenberg. Deze trainingsfaciliteit wordt onder andere aangelegd voor mensen die met aangepaste fietsen moeten leren fietsen alsook in het verkeer wegwijs worden gemaakt.

Het grote deel van de werken wordt nu door de overheid gedragen, maar de aanzet en noodzaak werd gegeven door onder andere Tom Boonen met jaarlijks een belangrijke donatie te doen via de Boonen & Friends Charity Cyclocross voor het fietsadviescentrum.

Ontwikkeling fietsgame voor kinderen met cerebral palsy top volgende volgende

Ontwikkeling fietsgame voor kinderen met cerebral palsy

03/03/2015

De VZW Move To Improve ontwikkelt voor het UZ Pellenberg, samen met de Fontys Hogeschool voor ICT in Eindhoven, een fietsgame voor kinderen met cerebral palsy. Dit game is/wordt ontwikkeld om de kinderen te stimuleren om in de postoperatieve revalidatie hun conditie te verbeteren en sneller aan kracht bij te winnen. De game is speciaal ontworpen voor deze doelgroep en maakt gebruik van biometrische data zoals hartslag, geleverde inspanning en het gemeten krachtsverschil tussen het linker- en rechterbeen om de game dynamisch aan te kunnen passen.

De gemeten hartslag heeft invloed op de moeilijkheidsgraad van het level en bepaalt de helling van de weg. De geleverde inspanning wordt opgeslagen zodat de kinderen tegen zichzelf kunnen strijden in de vorm van een ghost. De kinderen zullen aangemoedigd worden om met het linker- of rechterbeen een extra inspanning te leveren, doordat de fietsende avatar in de game naar links of naar rechts helt afhankelijk van de gemeten waarde. Behalve de ghost waartegen de kinderen het opnemen, rapen ze onderweg ook pick-ups op waardoor ze hun score kunnen verhogen om hoger in het klassement te komen staan. Afhankelijk van hun positie kunnen ze hun avatar aankleden met bijvoorbeeld een gele leiders trui of de bolletjestrui.

Momenteel zijn er twee werelden ontwikkeld (zee en bos) en twee andere (snoep en ijs) zullen later nog worden uitgewerkt.

De therapeut kan vooraf tijdsduur en variatie in moeilijkheidsgraad aanpassen en instellen. Bovendien levert de game een grote hoeveelheid data op tijdens de uitvoering van de game die later een nauwkeurig beeld geven van de vooruitgang van de kinderen.

Sinds eind oktober 2014 wordt een eerste versie van het game getest in het UZ Pellenberg.

Bekijk op Youtube...
Bekijk de foto's...
Therapiekamp voor kinderen met een halfzijdige hersenverlamming top volgende volgende

Therapiekamp voor kinderen met een halfzijdige hersenverlamming

12/09/2014

Van maandag 18 tot en met donderdag 28 augustus vond er in de faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen van de KU Leuven het eerste therapiekamp voor kinderen met een halfzijdige hersenverlamming plaats. Tijdens dit kamp werd er gewerkt op de verbetering van de arm- en handfunctie. De kinderen werden gestimuleerd om op een speelse manier de aangedane arm meer en beter te gebruiken. Naast individuele therapie waren er ook groepsactiviteiten zoals knutselen, koken, sport en spel.

Het kamp stond in het teken van robots. Elke dag werd begonnen en afgesloten met zorgrobot Zora. Zora is een interactieve robot die kan spreken, dansen en stappen.

Dit kamp werd georganiseerd door UZ Leuven, KU Leuven en de VZW Move To Improve.

We danken QBMT voor het ter beschikking stellen van Zora gedurende het kamp.

Bekijk de foto's...
Lees het volledige artikel...
Bijzondere fan naar Roubaix voor Boonen top volgende volgende

Bijzondere fan naar Roubaix voor Boonen

14/04/2014

Georges Vermast heeft op haar eigen manier genoten van Parijs-Roubaix. Georges is een meisje van 14 en een grote fan van Tom Boonen. Ze is vandaag van Kortrijk naar Roubaix gefietst om haar idool te ontmoeten. Amper acht maanden geleden kon Georges nog niet fietsen.

Lees het volledige artikel...
VTM video...
Flanders Today top volgende volgende

Flanders Today

10/10/2013

Een mooi Engelstalig artikel over de VZW Move To Improve en de revalidatie van onze patiëntjes.

Every day, hundreds of children in Flanders spend hours on fitness machines and massage tables, at home or at the rehabilitation centre of the University Hospital Pellenberg. The centre is working hard to help children with cerebral palsy lead active lives.

Lees het volledige artikel...
Revalidatie bij jongeren top volgende volgende

Revalidatie bij jongeren

08/03/2013

De dertienjarige Georges Vermast uit Oostduinkerke wou een jaar geleden beginnen fietsen. Niet evident voor het meisje dat geboren werd met een hersenverlamming. En toch : de voorbije zomer fietste ze op haar driewieler samen met haar vader en grootmoeder naar het strand. Georges speelde het klaar op pure wilskracht én met een duwtje in de rug van Tom Boonen.

Lees het volledige artikel...
Adviescentrum aangepast fietsen UZ Pellenberg top volgende volgende

Adviescentrum aangepast fietsen UZ Pellenberg

11/02/2013

UZ Pellenberg heeft met de steun van de VZW Move To Improve en de provincie Vlaams-Brabant een adviescentrum aangepast fietsen (driewieler, handbike, aanpassing aan fietsen, duo fietsen,...) voor kinderen en volwassen personen met een fysieke beperking opgericht.

Fietsen is helemaal in en steeds meer mensen leren het genot en de voordelen van het fietsen kennen. Fietsen voor personen met een beperking is vaak nog onbekend en daarom onbemind.

Door de jarenlange ervaring met aangepast fietsen beschikt het revalidatiecentrum van UZ Pellenberg over de nodige kennis en het materiaal om een duidelijk en onafhankelijk advies te geven.

Hoe vraagt u advies :

- U vraagt een consultatie aan bij de revalidatiearts via het secretariaat Fysische Geneeskunde en Revalidatie op het telefoonnummer 016/33.87.00 met de melding advies fietsen voor kinderen of voor volwassenen.
- Zonder tegenindicatie kan aansluitend op de consultatie bij de revalidatiearts een afspraak volgen bij de sporttherapeut om verschillende fietsmogelijkheden in praktijk uit te testen en onafhankelijk advies te krijgen.
- Indien nodig kunnen er nog extra trainingen volgen om u verder te vervolmaken.

Gehandicapt meisje put moed uit steun van wielerkampioen top volgende vorige

Gehandicapt meisje put moed uit steun van wielerkampioen

20/12/2012

Voor Georges Vermast (13) is Tom Boonen niet alleen onze beste wielrenner,maar ook en vooral een bron van motivatie. Als peter van een organisatie die kinderen helpt revalideren, steunt hij ook Georges, die door een motorische beperking stapt met een looprekje.

Lees het volledige artikel...
top volgende volgende

Verwezenlijkingen 2012

29/11/2012

Bekijk op Youtube...
Geïntegreerd platform voor klinische evaluatie van spasticiteit top volgende volgende

Geïntegreerd platform voor klinische evaluatie van spasticiteit

15/01/2012

Kinderen met een hersenverlamming vertonen vaak spasticiteit in de spieren. Bij elke klinische evaluatie in het UZ Pellenberg wordt er nauwgezet gevoeld hoeveel spasticiteit in de spieren aanwezig is. Maar spasticiteit voelen is niet makkelijk. Een goede evaluatie is nochtans noodzakelijk om de behandeling van spasticiteit zo optimaal mogelijk te plannen.

Via wetenschappelijke fondsen werd de afgelopen jaren een geïntegreerde multidisciplinaire evaluatieprocedure op punt gesteld om bij kinderen met hersenverlamming de spasticiteit heel nauwkeurig te meten. Maar helaas zijn er geen fondsen aanwezig om deze nieuwe technieken en de ontwikkelde apparatuur ook dagdagelijks toe te passen bij elk kind dat daar baat bij heeft. Via de steun van de VZW Move To Improve is dit nu wel degelijk mogelijk. Steunend op dit fonds kan een klinisch georiënteerde wetenschappelijk medewerkster tijdelijk aangeworven worden. Zij heeft reeds een grote expertise in deze vernieuwende aanpak en kan de nieuwe metingen (die momenteel nog niet worden terugbetaald) bij zo veel mogelijk kinderen uitvoeren. Bovendien worden de metingen ook voorgesteld aan andere centra voor kinderen met een hersenverlamming, zodat de toepassing heel breed wordt. De procedures worden momenteel nog verder geoptimaliseerd, zodat ze vlotter gebruikt kunnen worden in de dagdagelijkse klinische praktijk en de noodzakelijke wetenschappelijke gegevens worden verzameld en gerapporteerd om het nut van deze nieuwe technieken aan te tonen bij de verzekeringsinstellingen.

Bekijk de foto's...
top volgende vorige

Verwezenlijkingen 2011

30/11/2011

Bekijk op Youtube...
Aankoop van 6 kinetecs voor de afdeling kinderorthopedie en -revalidatie UZ Pellenberg top volgende vorige

Aankoop van 6 kinetecs voor de afdeling kinderorthopedie en -revalidatie UZ Pellenberg

04/11/2011

In 2011 kocht de VZW Move To Improve 6 kinetec apparaten (Continuous Passive Motion, CPM) voor de kinderafdeling in het UZ Pellenberg om de thuisrevalidatie te bevorderen. Kinetecs zijn apparaten die de knieën weer helpen plooien na een operatie. In de 3 weken herstelperiode na de operatie hebben de meeste kinderen dit toestel thuis nodig om de knie dagelijks een paar uur te laten plooien, langzaam opgevoerd van een aantal graden naar 60 graden bij aanvang van de revalidatie in het ziekenhuis. De huur hiervan (ongeveer 500 €) wordt echter niet terugbetaald door het ziekenfonds en dit betekent voor veel gezinnen een extra kost, bovenop de vele zorgen die de ingreep al met zich meebracht.

In het kader hiervan zal er in 2012 een studie, gefinancierd door VZW Move To Improve, gestart worden naar de meerwaarde van Continuous Passive Motion bij kinderen na een operatieve multilevel ingreep van de onderste ledematen.

Lees de getuigenis van Lorin (17)...

Ik herinner me nog heel goed de eerste dagen na mijn operatie. Opgelucht maar niet zonder pijn, worstelde ik me door een zee van tijd die ik in mijn bed moest doorbrengen. Enkele dagen na de operatie mocht ik dan voor het eerst op de kinetec, een apparaat dat langzaam maar zeker je knie buigt zodat hij terug functioneel wordt. En ik moet eerlijk toegeven dat het niet alleen rustgevend was, maar dat het ook zijn beoogd doel heeft bereikt.

Het begon met een minimale buiging van 12°. Elke dag werd de buiging iets hoger ingesteld (ongeveer 2° per dag). Vier weken na de operatie, de dag dus dat ik terugkeerde naar Pellenberg om de revalidatie aan te vatten, kon ik mijn knie maar liefst 60° buigen.

Het toestel is dus een perfect hulpmiddel om op een relaxe rustgevende manier aan revalidatie te doen en dit terwijl je andere leuke dingen doet (TV kijken of een gezelschapsspelletje met bezoekers spelen).

Hiervoor ben ik Move To Improve heel dankbaar!

Bekijk de foto's...
Adviescentrum aangepast fietsen voor kinderen UZ Pellenberg top volgende vorige

Adviescentrum aangepast fietsen voor kinderen UZ Pellenberg

29/09/2011

Het adviescentrum aangepast fietsen voor kinderen heeft als doel kinderen met een motorische handicap in contact te brengen met (aangepaste) fietsen en hen hierbij te begeleiden en te adviseren.

De VZW Move To Improve heeft dit project financieel ondersteund, meer bepaald door de financiering van een mandaat van sportadviseur voor een periode van één jaar. In het adviescentrum staat de adviseur in voor het begeleiden van de doelgroep bij het uitzoeken en uittesten van de verschillende handbikes of aangepaste fietsen, zodat het kind uiteindelijk zijn of haar eigen specifiek materiaal kan aanschaffen en op die manier volledig zelfstandig kan sporten. Het gefinancierde mandaat laat ook toe om in 2012 een studie op te stellen binnen de populatie van kinderen met een hersenverlamming en het effect van aangepast fietsen te onderzoeken.

Voor meer info kan u terecht bij Frederik Lenaerts (frederik.lenaerts@uzleuven.be).

Een afspraak kan gemaakt worden :

- Kinderen met een neuromotorische aandoening : 016/33.83.41
- Volwassenen met een neuromotorische aandoening : 016/33.87.00

Bekijk de foto's...
top volgende vorige

Verwezenlijkingen 2010 en toekomst

30/11/2010

Bekijk op Youtube...
top volgende vorige

Terugkomdag afdeling kinderorthopedie en -revalidatie UZ Pellenberg

29/08/2010

In 2010 bestond de afdeling kinderorthopedie en -revalidatie 5 jaar. Om iedereen die meegewerkt heeft aan de lopende onderzoeken in het UZ Pellenberg te bedanken voor hun inzet, werd er een terugkomdag georganiseerd, ondersteund door de VZW Move To Improve. Voor dit evenement werden alle patiëntjes, die op de afdeling verbleven voor een ingreep en revalidatie, samen met hun familie uitgenodigd. Dit is maar een deel van de hele patiëntenpopulatie, maar het is een groep kinderen die elkaar heeft leren kennen in moeilijke tijden, nameliijk tijdens een revalidatie die soms zwaar en beproevend was. Deze kinderen hebben lief en leed met elkaar gedeeld en waren heel blij om elkaar terug te zien.

Bekijk de foto's...
Tiltingtable ten voordele van Ter Heide in Genk top volgende vorige

Tiltingtable ten voordele van Ter Heide in Genk

01/05/2010

top volgende vorige

Tijdelijke personeelsuitbreiding binnen het zorgprogramma voor kinderen met een hersenverlamming

01/09/2009

Kinderen met neuromotorische problemen hebben nood aan ondersteunend technisch materiaal (onder andere orthesen, rolstoelen, hulpmiddelen om te eten, ...). Maar om deze hulpmiddelen te kunnen bekomen, moeten ze een enorm uitgebreid administratief kluwen ontwarren. In het UZ Pellenberg was de know-how wel aanwezig om de patiënten bij te staan, maar helaas waren er geen mandaten voorhanden. Daarom heeft de VZW Move To Improve in 2010 twee mandaten (ergotherapeut en sociaal assistent) gefinancierd om de patiënten te helpen bij de administratieve rompslomp voor de aankoop van hulpmiddelen. We hebben zo de ziekenhuisdirectie kunnen overtuigen dat dit absoluut noodzakelijk is voor een optimale omkadering van onze kinderen. De financiering van deze mandaten is nu in de ziekenhuisstructuur opgenomen.

MOTOmed ten voordele van Ter Engelen in Maaseik top volgende vorige

Loopband met ophangsysteem

Het aanschaffen van een loopband met ophangsysteem, met integratie van de functionele electrostimulatie, biedt binnen de revalidatie bij kinderen met CP veel nieuw positieve perspectieven. Heel concreet wordt de financiële ondersteuning gebruikt voor de aanschaf van de loopband met ophangsysteem en de integratie van electrostimulatie met loopbandtraining. Zo kan deze optimale behandeling op korte termijn geïntegreerd worden en dan tevens de waarde ervan concreet worden aangetoond, zodat dit op langere termijn dit kan evolueren in een officieel erkende behandelingsstrategie.

Loopband met ophangsysteem top volgende vorige

MOTOmed ten voordele van Ter Engelen in Maaseik

In 2009 kreeg Rodney, een jongen van 10 jaar uit Maasmechelen, een MOTOmed dankzij de VZW Move To Improve. Rodney had tot dan toe nog nooit gefietst, want hij heeft sinds zijn geboorte een ernstige motorische en mentale handicap en zijn mama en papa konden zo'n speciale fiets niet betalen.

Rodney fietst nu elke dag op zijn MOTOmed in het kinderdagverblijf De Schommel. In het begin wist hij niet wat er aan de hand was als het verplegend personeel zijn voeten op de trappers zette en waarvoor dat gekke stuur diende, begreep hij ook niet. De display met verspringende lettertjes en cijfertjes vond hij wel vanaf de eerste dag heel erg interessant : hij hield er zijn ogen niet vanaf en ging er met zijn neus tegenaan liggen.

De motor van de MOTOmed heeft Rodney de trapbeweging aangeleerd. Rodney bleek erg veel talent te hebben : in een mum van tijd fietste hij 90% van zijn trainingstijd helemaal zelf, slechts 10% was passief. De kinesitherapeute kon dus al heel snel de weerstand van de MOTOmed verhogen zodat Rodney zijn quadricepsen echt kon gaan trainen. Zijn bovenbenen ontwikkelden zich goed, wat in het verleden een probleem vormde , aangezien Rodney niet veel bewoog en heel graag lekkernijen at.

Dankzij het fietsen staat Rodney nu een stuk steviger op zijn benen. Bij verplaatsingen van zijn rolwagen naar zijn speelpark of naar de verzorgingstafel helpt hij nu veel beter mee , terwijl hij vroeger heel snel door zijn benen zakte. Hij kan het ons niet zeggen, maar zijn kinesitherapeute Lut Nysen is er zeker van dat Rodney het fietsen intussen geweldig vindt.

Sommige van de andere kinderen van het kinderdagverblijf mogen ook regelmatig eens op de MOTOmed fietsen en een aantal onder hen vinden Rodney een echte held want ze kijken hem bewonderend aan en supporteren voor hem als hij aan het fietsen is.

De ouders van Rodney en het personeel van De Schommel en van het UZ Pellenberg zijn heel blij met Rodney's nieuwe hobby, die niet alleen leuk is voor hem maar ook zijn gezondheid ten goede komt.

top volgende vorige

Studie Botox RIZIV

In het kader van de conventie voor de terugbetaling van botuline toxine A (BTX-A) bij kinderen met neuromotorische problemen werd er, in opdracht van het RIZIV, een multicenter (KULeuven, UZ Gent, UZ Antwerpen, ULB-VUB-ULg) studie uitgevoerd die gefinancierd werd door de VZW Move To Improve (dataverzameling, dataverwerking, opstellen rapport, ...)

De resultaten van deze studie maakten duidelijk dat het gebruik van BTX-A een significante verbetering gaf in het gangpatroon en van de arm- en handfunctie bij deze kinderen.

Deze studie werd gebruikt door het RIZIV om een verlenging en uitbreiding van de BTX-A conventie te bereiken voor alle kinderen met neuromotorische problemen in België. De leeftijdsbeperking (vroeger slechts tot 9 jaar) werd afgeschaft en BTX-A mag nu ook gebruikt worden voor meer dan enkel spitsvoeten (het RIZIV komt voor 75% tussen in de kosten).

top vorige

Publicaties

A clinical decision framework for the identification of main problems and treatment goals for ambulant children with bilateral spastic cerebral palsy.
Franki I, De Cat J, Deschepper E, Molenaers G, Desloovere K, Himpens E, Vanderstraeten G, Van den Broeck C.
Res Dev Disabil. 2014 May;35(5):1160-76.

Is an instrumented spasticity assessment an improvement over clinical spasticity scales in assessing and predicting the response to integrated botulinum toxin type a treatment in children with cerebral palsy?
Bar-On L, Van Campenhout A, Desloovere K, Aertbeliën E, Huenaerts C, Vandendoorent B, Nieuwenhuys A, Molenaers G.
Arch Phys Med Rehabil. 2014 Mar;95(3):515-23.

Botulinum toxin A treatment of the lower extremities in children with cerebral palsy.
Molenaers G, Fagard K, Van Campenhout A, Desloovere K.
J Child Orthop. 2013 Nov;7(5):383-7. doi: 10.1007/s11832-013-0511-x. Epub 2013 Aug 28. Review.

Lower limb functioning and its impact on quality of life in ambulatory children with cerebral palsy.
Jaspers E, Verhaegen A, Geens F, Van Campenhout A, Desloovere K, Molenaers G.
Eur J Paediatr Neurol. 2013 Nov;17(6):561-7.

Randomized trial of modified constraint-induced movement therapy with and without an intensive therapy program in children with unilateral cerebral palsy.
Klingels K, Feys H, Molenaers G, Verbeke G, Van Daele S, Hoskens J, Desloovere K, De Cock P.
Neurorehabil Neural Repair. 2013 Nov-Dec;27(9):799-807.

Comprehensive quantification of the spastic catch in children with cerebral palsy.
Lynn BO, Erwin A, Guy M, Herman B, Davide M, Ellen J, Anne C, Kaat D.
Res Dev Disabil. 2013 Jan;34(1):386-96.

The evidence-base for conceptual approaches and additional therapies targeting lower limb function in children with cerebral palsy: a systematic review using the ICF as a framework.
Franki I, Desloovere K, De Cat J, Feys H, Molenaers G, Calders P, Vanderstraeten G, Himpens E, Van Broeck C.
J Rehabil Med. 2012 May;44(5):396-405.

Arm and hand function in children with unilateral cerebral palsy: a one-year follow-up study.
Klingels K, Feys H, De Wit L, Jaspers E, Van de Winckel A, Verbeke G, De Cock P, Molenaers G.
Eur J Paediatr Neurol. 2012 May;16(3):257-65.

Botulinum toxin type A treatment in children with cerebral palsy: evaluation of treatment success or failure by means of goal attainment scaling.
Desloovere K, Schörkhuber V, Fagard K, Van Campenhout A, De Cat J, Pauwels P, Ortibus E, De Cock P, Molenaers G.
Eur J Paediatr Neurol. 2012 May;16(3):229-36.

Three-dimensional upper limb movement characteristics in children with hemiplegic cerebral palsy and typically developing children.
Jaspers E, Desloovere K, Bruyninckx H, Klingels K, Molenaers G, Aertbeliën E, Van Gestel L, Feys H.
Res Dev Disabil. 2011 Nov-Dec;32(6):2283-94.

The effect of different physiotherapy interventions in post-BTX-A treatment of children with cerebral palsy.
Desloovere K, De Cat J, Molenaers G, Franki I, Himpens E, Van Waelvelde H, Fagard K, Van den Broeck C.
Eur J Paediatr Neurol. 2011 Sep 23.

Botulinum toxin type A treatment in children with cerebral palsy: evaluation of treatment success or failure by means of goal attainment scaling.
Desloovere K, Schörkhuber V, Fagard K, Van Campenhout A, De Cat J, Pauwels P, Ortibus E, De Cock P, Molenaers G.
Eur J Paediatr Neurol. 2011 Aug 13.

The Arm Profile Score: A new summary index to assess upper limb movement pathology.
Jaspers E, Feys H, Bruyninckx H, Klingels K, Molenaers G, Desloovere K.
Gait Posture. 2011 Jun;34(2):227-33.

Arm swing during walking at different speeds in children with Cerebral Palsy and typically developing children.
Meyns P, Van Gestel L, Massaad F, Desloovere K, Molenaers G, Duysens J.
Res Dev Disabil. 2011 Sep-Oct;32(5):1957-64. Epub 2011 May 4.

Upper limb kinematics: development and reliability of a clinical protocol for children.
Jaspers E, Feys H, Bruyninckx H, Harlaar J, Molenaers G, Desloovere K.
Gait Posture. 2011 Feb;33(2):279-85. Epub 2010 Dec 31.

Localization of the motor endplate zone in human skeletal muscles of the lower limb: anatomical guidelines for injection with botulinum toxin.
Van Campenhout A, Molenaers G.
Dev Med Child Neurol. 2011 Feb;53(2):108-19. Epub 2010 Oct 21. Review.

The use of botulinum toxin A in children with cerebral palsy, with a focus on the lower limb.
Molenaers G, Van Campenhout A, Fagard K, De Cat J, Desloovere K.
J Child Orthop. 2010 Jun;4(3):183-95. Epub 2010 Mar 18.

The updated European Consensus 2009 on the use of Botulinum toxin for children with cerebral palsy.
Heinen F, Desloovere K, Schroeder AS, Berweck S, et al.
Eur J Paediatr Neurol. 2010 Jan14(1):45-66. Epub 2009 Nov 14. Review.

Review of quantitative measurements of upper limb movements in hemiplegic cerebral palsy.
Jaspers E, Desloovere K, Bruyninckx H, Molenaers G, Klingels K, Feys H.
Gait Posture. 2009 Nov30(4):395-404. Epub 2009 Aug 12. Review.

Bilateral patellar Köhler's disease in an eleven-year-old child with growth retardation: a case report.
Corten K, Vandenneucker H, Molenaers G, Bellemans J, Moens P.
Acta Orthop Belg. 2009 Apr75(2):273-6.PMID: 19492571

Relation between neuroradiological findings and upper limb function in hemiplegic cerebral palsy.
Feys H, Eyssen M, Jaspers E, Klingels K, Desloovere K, Molenaers G, De Cock P.
Eur J Paediatr Neurol. 2010 Mar14(2):169-77. Epub 2009 Mar 9.

Long-term use of botulinum toxin type A in children with cerebral palsy: treatment consistency.
Molenaers G, Schörkhuber V, Fagard K, Van Campenhout A, De Cat J, Pauwels P, Ortibus E, De Cock P, Desloovere K.
Eur J Paediatr Neurol. 2009 Sep13(5):421-9. Epub 2008 Nov 1.

Contactgegevens

VZW Move To Improve
Sint-Maartenstraat 53
B-3770 Genoelselderen

0484/75.36.07

BE98 7340 2560 6793
KREDBEBB

BE 0808.300.505